Prea rece ? Prea cald ? Meteo si… sanatatea dentara
Nu-i asa ca fiecare dintre dumneavoastra ati experimentat la un moment dat acea senzatie de sensibilitate, acel discomfort sau poate chiar o durere acuta ca un curent electric, imediat dupa ce ati consumat ceva mult prea rece sau mult prea cald?
Durere care, chiar daca dureaza numai cateva secunde , este suficient cat sa apara frica de a o mai experimenta din nou,durere care poate fi confundata de multe ori cu durerea provocata de carie.
Se pare ca legea moderatiei se aplica si in cazul sanatatii dentare !
Alimentele foarte reci (inghetata, bauturile reci savurate cu atata placere in zilele toride de vara) sau foarte fierbinti( supe, cafea, ceaiuri) sunt foarte nocive pentru pulpa, care in timp poate suferi inflamatii daca obiceiul nostru persista timp indelungat.
Dintii ne avertizeaza ca ceva nu este in regula prin sensibilitatea sau durerea care apare !
Pot sa apara fisuri ale smaltului atunci cand alternam lichide reci cu lichide fierbinti?
Raspunsul este da. Daca sunteti ingrijorati de exemplu de faptul ca aceste fisuri ar putea aparea dupa ce mancati o inghetata iar apoi beti o ceasca fierbinte de cafea, cercetarile arata ca magnitudinea stresului este direct proportionala cu diferentele de temperatura resimtite de dinti precum si de frecventa acestui stres.
Recomandarea mea este sa asteptati cateva minute bune dupa ce ati mancat inghetata inainte de a bea cafeaua.
Bineinteles ca daca aceasta se intampla o singura data nu e nici o problema, ideea este sa nu devina obisnuinta si sa fim constienti de urmari !
Si totusi…ce se intampla de fapt?
De ce dintii nostri reactioneaza atat de agresiv la rece si cald?
Smaltul dintelui este sensibil la variatiile de temperatura insa nu atat de mult precum este dentina
( stratul aflat imediat sub smalt).
In conditii normale, dentina ( stratul care inconjoara nervul dintelui) este acoperita de smalt. In timp, acest strat de smalt se poate subtia lasand descoperite portiuni de dentina.
In interiorul dentinei se afla o intreaga retea de tuburi cu terminatii nervoase.
Astfel, atunci cand dentina ramane expusa mediului bucal fara a mai fi protejata de smalt, terminatiile nervoase din interiorul tuburilor vor reactiona imediat la schimbarile bruste de temperatura.
Ei bine…acum intrebarea care vine este:
Cum putem sa protejam dentina?
Urmand cateva reguli simple:
- Tehnica de periaj nu trebuie sa fie prea agresiva deoarece astfel putem subtia stratul de smalt chiar daca nu avem nici cea mai mica intentie in acest sens ci din contra.
- Periuta pe care o folosim : soft, medium sau hard. Varianta medium este cea mai frecvent recomandata insa numai medicul dentist va poate recomanda care e cea mai indicata pentru dumneavoastra in functie de starea gingiilor.
- Pasta de dinti sa nu fie foarte abraziva asa cum sunt de exemplu pastele de dinti pentru albire.
- Consumul lichidelor carbogazoase si al citricelor favoarizeaza demineralizarea smaltului datorita continutului de acid fosforic respectiv citric. De aceea va recomand ca dupa ce ati consumat astfel de bauturi sa asteptati cel putin o jumatate de ora pana la periajul dentar. de ce? Deoarece smaltul odata demineralizat va fi foarte vulnerabil si usor de indepartat cu periuta si pasta.