• 06 DEC. 14
  • 0
  ,,Izvor de sanatate” pentru parodontiu – slefuirea cu prag

  ,,Izvor de sanatate” pentru parodontiu – slefuirea cu prag

    Haideti sa vedem in primul rand : Ce este slefuirea?

  Slefuirea este o operatiune prin care medicul dentist indeparteaza o anumita cantitate din suprafata dentara, astfel incat in final se obtine o copie in miniatura a dintelui – asa numitul bont dentar sau dinte slefuit. Acest dinte slefuit va fii acoperit ulterior de o coroana de invelis. Si tocmai aici vroiam sa ajung : coroana de invelis ce va acoperi dintele se poate sprijini sau nu pe un prag creat de medicul dentist.

    Ce este parodontiul?

  Parodontiul este sistemul format din gingie, os, ligament si cement – care mentine dintele fixat in osul maxilar/mandibular.

    Ce este pragul?

  Pragul este o suprafata terminala orizontala care formeaza un unghi de 90 de grade cu axul lung al dintelui si este realizat de catre medic prin folosirea unor freze special destinate acestui scop. Pe suprafata lui se sprijina marginile coroanei de invelis.

  Ce inseamna lipsa pragului?

  Lipsa pragului sau slefuirea tangentiala, clasica inseamna ca marginile coroanei nu se vor sprijini pe nimic. Ele se vor termina in santul gingival insa fara a avea o limita precisa transformandu-se astfel intr-o spina iritativa pentru parodontiu.

  De ce slefuirea cu prag este un ,, izvor de sanatate” pentru parodontiu ?

  Pentru ca :

  1. Limita dintre marginea lucrarii si dintele slefuit este foarte evidenta si deci usor de controlat.

  2. Latimea pragului asigura un sprijin adecvat lucrarii protetice, lucrarea fiind astfel mai rezistenta.

  3. Nu trebuie uitat nici un moment ca marginile coroanei plasate in santul gingival sunt considerate ca si factor etiologic al parodontitelor marginale cronice. Adevarul este ca diferentele dintre o lucrare care are ca suport dinti slefuiti cu prag si o lucrare care are ca suport dinti slefuiti fara prag, sunt vizibile in timp. De ce spun asta? Deoarece la lucrarea care are ca suport dinti slefuiti fara prag efectele vor aparea treptat: iritatie ( gingia devine rosie violacee); inflamatie ( gingia incepe sa se retraga ) pe cand la lucrarea care are ca suport dinti slefuiti cu prag gingia va ramane la fel.

    Doua conditii obligatorii in slefuirea cu prag !

  1. Slefuirea cu prag trebuie facuta in mod obligatoriu cu snur de retractie

  2. Niciodata nu trebuie sa lipseasca protezarea provizorie.Aceasta are un rol deosebit de important in conformarea gingiei; impiedicarea migrarii verticale a dintelui slefuit sau a celor antagonisti, migrarii orizontale a dintilor vecini, are rol in aspectul estetic precum si un rol deosebit de important in masticatie.

    De ce slefuirea cu prag nu este practicata la scara larga?

  1. Slefuirea cu prag necesita un timp mai indelungat in comparatie cu slefuirea unui dinte in varianta clasica ( slefuirea tangentiala).

  2. Materialele de amprentare trebuie sa fie de o fidelitate foarte mare, ceea ce inseamna si un pret mai crescut al investitiei.

  3. Necesita o tehnica speciala de slefuire si instrumentar specific.

  4. Exista situatii in care slefuirea cu prag nu poate fii aplicata.

  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply
Created with Visual Composer