• 09 MAI 15
  • 0
  Drumul de la carie la extractie sau drumul de la carie la obturatie?

  Drumul de la carie la extractie sau drumul de la carie la obturatie?

  Dupa cum bine stiti dragii mei, viata ne este reprezentata de un singur drum: cel pe care il avem in fata. Si nu exista cale de intoarcere, insa, exista diferite intersectii – momente in care trebuie sa ne decidem incotro vrem sa o luam? La dreapta sau la stanga?

  Astfel, la fel ca orice decizie pe care o luam, decizia in ceea ce priveste sanatatea dintilor nostri ne apartine intru totul. Noi suntem responsabili de starea de sanatate a dintilor pe care ii avem.

  De ce spun asta? Deoarece igiena dentara ( spalatul pe dinti de 3 ori pe zi, folosirea atei dentare, a apei de gura etc) ne revine noua. Nu va veni nimeni sa ne spele dintii daca nu o facem noi !

  Ca un exemplu, aici avem ,,intersectia” :,, Ma spal sau nu ma mai spal pe dinti in seara aceasta?”

  Decizia pe care o vei lua in aceasta ,,intersectie” te va duce fie spre:

  – pastrarea in continuare a dintilor sanatosi si frumosi, fie spre

  – aparitia cariei.

  Ei bine, ce faci daca a aparut caria?

  Iata o noua ,,intersectie”. Avem :

  – la dreapta un drum ce duce spre obturatie( plomba) iar

  – la stanga un drum ce duce spre extractie, deci pierderea dintelui.

  Si in acest caz alegerea iti apartine, rezultatul fiind influentat de TIMP. Cu cat mai repede te vei decide sa tratezi caria cat inca este mica, cu atat te vei bucura in continuare de dintii TAI, pentru ca dintii obturati( plombati ) sunt dinti care te vor ajuta sa mananci bine in continuare, sa vorbesti corect prin articularea sunetelor, sa arati bine si sa ai incredere in tine.

  Insa, daca decizia ta este aceea de a amana de la o zi la alta, de la o luna la alta, situatia se va agrava: caria se va adanci ajungand la nerv, vor aparea durerile( la inceput usoare iar apoi din ce in ce mai intense), abcesul si  in final degradarea dintelui pana la stadiul in care din pacate nu se va mai putea  face nimic pentru a-l salva.

  Asadar , aveti mare grija dragii mei la drumul pe care il aveti in fata si la alegerile pe care le luati in momentele ,,cheie”.

   

   

  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply
Created with Visual Composer