• 06 DEC. 14
  • 0
  Dintele gri si sertarul de amintiri

  Dintele gri si sertarul de amintiri

    Initial toti dintii nostri au aceeasi culoare fie ca sunt mai albi fie ca sunt mai galbeni. Apoi, odata cu trecerea timpului, cu trecerea anilor se intampla ceva !

    Acel ceva care ne face sa ne intrebam: ,, De ce dintele meu este gri? Ce anume s-a intamplat cu el? ”

    Ei bine…daca ne straduim putin si cautam prin ,,sertarul de amintiri ” s-ar putea sa ne amintim de un moment in care dintele a fost supus unui traumatism: fie in timpul practicarii unui sport, fie un accident rutier, fie o lupta, fie folosirea lui pentru a scoate dopurile sticlelor de bere :), pentru a rupe pungi etc.

    Fiecare din evenimentele enumerate mai sus a facut posibila afectarea pulpei dentare ( nervul si vasele de sange din interiorul dintelui ) cu modificarea ulterioara a culorii dintelui de la alb la gri 🙁

    Daca dintele nu a fost supus nici unui traumatism, putem gasi in ,,sertarul de amintiri”, clipele unor dureri extrem de puternice la nivelul dintelui respectiv. Ati tratat durerile cu vreun medicament si ati evitat/amanat vizita la dentist.

    Deasemenea durerile au disparut in cateva zile si ati fost multumit/a. Dar ce s-a intamplat de fapt?

    Initial pulpa dentara a fost inflamata (pulpita), dupa care ea s-a necrozat ( nervul a murit). Din acel moment dintele nu a mai durut  insa in interiorul lui procesul de necroza a avansat fara ca dumneavoastra sa va dati seama macar, si s-a  transformat in gangrena ( infectie care va duce la aparitia abcesului).

    Un dinte care are culoarea modificata este un dinte care ,,ne spune” ca a fost afectata pulpa dentara!

    Si…in final, mai putem gasi in ,,sertarul de amintiri” momente de tratament la dentist efectuate in trecut, momente in care   dintele a fost tratat endodontic ( pe canal)  si nefiind acoperit ulterior de o coroana de invelis, modificarea culorii s-a putut  observa in mod  direct.

    In acest caz, culoarea s-a modificat deoarece in timpul manoperei de devitalizare, hemoglobina din sange       s-a infiltrat in canaliculele din dentina iar aceasta si-a schimbat culoarea inspre maroniu, culoare care evident transpare prin smalt si da aspectul inestetic, gri caz in care se poate face albirea interna a dintelui, fatetarea sau imbracarea lui cu o coroana de invelis de culoarea celorlalti dinti invecinati.

    Ceea ce dumneavoastra trebuie sa stiti este ca oricare ar fii cauza intotdeauna exista si solutia ! 🙂

  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply
Created with Visual Composer