• 11 OCT. 14
  • 0
  De ce ti-e frica de dentist

  De ce ti-e frica de dentist

  Da…te intreb sincer…poti sa imi raspunzi? De ce ti-e frica de dentist?

  Probabil imi vei raspunde: mi-e frica de durere; sau…mi-e frica de acel zgomot specific al aparaturii; sau…mi-e frica pentru ca stiu ca am mai avut o experienta neplacuta in trecut si nu vreau sa se repete; sau…mi-e frica pur si simplu.

  Ei bine, sa sti ca iti dau dreptate si te inteleg, oricare ar fi motivele tale. Ai dreptul sa simti ceea ce simti dar in acelasi timp ai nevoie de cineva care sa te ajute sa iti invingi temerile; sa ajungi sa ai incredere in acel cineva, sa sti ca atunci cand te-ai asezat in scaunul stomatologic esti ,, pe maini bune”, ca acel cineva va face tot posibilul ca tu sa te simti linistit/linistita si in siguranta.

  INCREDEREA se afla la baza relatiei medic-pacient. Increderea este un element extrem de important.

  Acum haide sa le luam pe rand:

  1. Frica de durere. 

  Durere? La dentist? Pentru orice interventie care implica o posibila durere se foloseste de fiecare data anestezia. Odata cu instalarea ei, atat pacientul cat si medicul pot sta linistiti. Este o placere sa stai in scaunul stomatologic atunci cand sti ca nu te doare nimic iar medicul la randul lui isi poate continua activitatea relaxat deoarece pacientul nu tresare si nu spune ,, au, ma doare”. Pe tot parcursul tratamentului se discuta si se gaseste o solutie pentru a preintampina durerea. Stomatologia nu mai e ceea ce a fost alta data.

  2. Frica de zgomotul aparaturii.

  Acest zgomot care e mai putin placut, poate fi atenuat printr-o muzica ambientala care sa te ajute sa te destinzi. Asa cum spuneam intr-un articol anterior, meloterapia chiar are un rol extrem de benefic asupra starii noastre psihice.

  3. Frica de a nu se repeta experiente neplacute din trecut.

  Din pacate, aceasta situatie este extrem de des intalnita. Asa este: o singura experienta neplacuta este indeajuns incat sa ne faca sa ne dorim sa nu mai calcam vreodata pragul unui cabinet stomatologic. Dar sti ce se intampla?

  Situatia se agraveaza din ce in ce mai mult de-a lungul anilor iar durerile sau nemultumirile din punct de vedere al aspectului estetic te vor aduce tot intr-un cabinet stomatologic. Si sti cum va fi? Surpriza !

  Va fi bine ! Vei fi tratat/tratata corespunzator fara sa simti durere si vei fi foarte multumit/multumita.

  Atentie totusi !!! Daca situatia s-a agravat intr-atat incat s-a ajuns la un abces dentar, tratamentul va fi insa unul ,, mai special”.

  Deasemenea daca te-ai prezentat prea tarziu s-ar putea sa nu se mai poata salva anumiti dinti si astfel ii vei pierde; s-ar putea sa investesti din punct de vedere financiar mult mai mult decat daca te-ai fi prezentat din timp pentru o simpla obturatie (plomba).

  Asa ca…nu mai sta pe ganduri !

  Medicina a evoluat ! Si asta numai inspre binele tau !

  Frica de dentist poate fi invinsa : cu putin curaj din partea ta + rabdare si iscusinta din partea medicului 🙂

  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply
Created with Visual Composer