• 11 OCT. 14
  • 0
  Ce ne spune limba

  Ce ne spune limba

  Ei bine, limba ne poate spune multe cuvinte…uneori dintre cele mai frumoase !

  Ea are un rol extrem de important in vorbire ajutand la articularea sunetelor. In afara de aceste cuvinte pe care noi reusim sa le transmitem sau sa le ascultam, limba poate sa ne ofere niste informatii valoroase  si printr-un ,, limbaj non-verbal” – cum imi place mie sa ii spun .

  Cum citim mai exact acest limbaj non-verbal? Este suficient sa luam o oglinda si sa o privim.

  Cand este cel mai potrivit moment?

  Dimineata, imediat dupa ce ne-am trezit, fara a ne spala pe dinti in prealabil si fara a manca ceva. Este foarte important sa facem asta la lumina naturala si nu in baie deoarece lumina artificiala poate modifica aspectul.

  Ce anume putem observa?

    1. Limba alba , acoperita total sau partial (zone sau puncte ) 

  Cauze : – Candidoza : ati urmat recent un tratament cu antibiotice si ati facut o infectie cu Candida .Trebuie sa stiti ca aceasta este o bacterie care exista in mod normal in cavitatea bucala, in cantitati mici fara a face vreun rau , insa in situatii precum administrarea de antibiotice, aceasta se va inmulti excesiv. Desemenea, atunci cand imunitatea corpului este scazuta, Candida va incepe sa se inmulteasaca necontrolat.

  – Leucoplazia : este o afectiune care nu e periculoasa in general, insa atentie ! Daca ea este insotita de senzatie de arsura sau chiar usoara durere, semnalul de alarma trebuie luat in considerare pentru a exlude un posibil cancer.

    2. Limba neagra

  Cauze : -Igiena orala deficitara. In acest caz bacteriile din cavitatea bucala se inmultesc. Ele vor irita limba iar papilele se vor alungi ( chiar si de 15 ori fata de lungimea initiala ).

  Daca in mod normal papilele noastre sunt de culoare roz deschis si scurte, odata cu alungirea lor, pigmentii din alimentele si lichidele pe care le consumam se vor depune pe suprafata papilelor schimbandu-le culoarea in negru.

    3.  Limba rosie

  Cauze : –  anemia, un deficit de vitamina B12 si acid folic

  –  raceala si febra

    4. Limba maronie

  Oricine bea cafea sau fumeaza in mod constant, poate avea o limba cu o tenta mai mult sau mai putin maronie.

    5. Limba galbena

  Cauze : – refluxul gastric. In acest caz veti observa in plus si o carioactivitate crescuta deoarece acidul ajuns in cavitatea bucala in mod constant, va demineraliza smaltul dintilor atacandu-l.

  Putem sa consideram astfel faptul ca limba este o oglinda a trupului, ea ,,ne spune” de ce anume sufera trupul nostru, unde trebuie sa fim atenti si ce trebuie sa facem.

  Cum sa avem grija de ea?

  La fel cum avem grija si de dinti : sa o periem pe toata suprafata, de fiecare data !

  Atentie insa, in timp ce faceti aceasta s-ar putea sa apara un reflex vomitiv. Pentru a elimina acest aspect trebuie sa incordati putin muschii limbii ! 🙂

  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply
Created with Visual Composer